Skip to main content
Фев 12, 2024
Архив Охрид

Натпревари во правење песочни фигури се одржувале на охридските плажи во 80-тите години на минатиот век

Записи кои сведочат за одржување натпревари во изработка на песочни фигури на охридско струшката ривиера им биле презентирани  на хотелиери од страна на охридскиот архив.  Директорот на архивот вели дека во 80-тите години на минатиот век, изработката на фигури од песок на охридските плажи била своевидна атракција и за локалното население и за туристите.

Фев 12, 2024

На глувите лица им недостигаат толкувачи на знаковен јазик

Кога желбата е посилна од инвалидноста, успехот е загарантиран. За ова доказ е 32 годишниот охриѓанец Александар Стевоски, глуво лице денес дипломиран машински инженер самостоен и вработен млад човек. На глувите лица во земјава им недостигаат толкувачи на знаковен јазик.

Фев 12, 2024
Државeн завод за статистика

8 одобренија за градење издадени во Охрид во декември 2023

Според издадените одобренија планирана е градба на 22 станови со вкупна површина од 1325 м2.

Фев 12, 2024
Ретко е да си редок

Фокална сегментална гломерулосклероза – Ги запознаваме ретките болести

Ги запознаваме ретките болести во охридско струшкиот регион 2024.

Фев 12, 2024
Совет на Општина Охрид

Утре Советот на Општина Охрид ќе ја одржи триесет и осмата седница

На дневен ред има 37 точки од кои 35 се се легализации на бесправно изградени објекти.

Фев 12, 2024
УХМР

Врнежливо со температура до 12 степени

Локален слаб дожд ќе има и утре, а потоа следува период на стабилно време, информираат од УХМР.

Фев 11, 2024
Ретко е да си редок

Дишен мускулна дистрофија – Ги запознаваме ретките болести

Ги запознаваме ретките болести во Oхридско – струшкиот регион 2024.

Фев 10, 2024
Ги запознаваме ретките болести во охридско струшкиот регион

Буфталмус – Ги запознаваме ретките болести

Буфталмусот најчесто се јавува поради примарен вроден глауком. Други состојби кои можат да предизвикаат покачен IOP во раното детство, исто така, можат да предизвикаат буфталмус. Ова ги вклучува Sturge-Weber синдромот, неврофиброматоза и аниридија.