Skip to main content
Апр 5, 2024
Кино Охридско ЕЗеро

Првото кино во Охрид  било изградено пред точно еден век

Изложбата на старите филмови кои ги гледале охриѓани во минатото, ги врати спомените за старото кино во Охрид. Првото кино во Охрид  познато кино „Охридско Езеро” , било изградено во далечната  1924 година, пред точно еден век,  од страна на семејството   Петкоски- Мартиноски. Тогашната опрема кинопроекторот моментално  се наоѓа  во кинотека Скопје. Љубителите на филмската уметност, велат тоа треба да биде музеј кој ќе може да го посетуваат и граѓаните и туристите и да  може да ја слушнат приказната за првото охридско кино.

Апр 4, 2024

Висок процент на вакцинација на децата во охридско струшкиот регион

Во струшко дури 98,9 % од децата се имунизирани за полио и дитепер, во Охрид 82%. Во тек е вонредна вакцинација за пропуштените дози, лекарите апелираат родителите да ги вакцинираат децата. 

Апр 4, 2024

Охрид ќе се збратимува со Варна

Општина Варна доби барање од Охрид за збратимување, соопштил градоначалникот Благомир Коцев, на регионалната конференција  „Европа на Балканот: Заедничка иднина” .

Апр 4, 2024
Општина Охрид

Утре ќе се одржи Јавната презентација и расправа за Планот за подобрување на квалитетот на амбиентниот воздух  за  Општина Охрид (2023-2027)

Сите заинтересирани страни се поканети да учествуваат на јавната расправа и да го дадат своето мислење,забелешки и предлози.

Апр 4, 2024

Црвен крст Охрид објави литературен и ликовен конкурс на тема „Духот на хуманоста„

Ликовните и литературните творби може да се доставуваат во просториите на Црвен крст Охрид, ул. Димитар Влахов бр. 52, или да се испратат на е-маил: ohrid@redcross.org.mk, најдоцна до 06 мај 2024 година.

Апр 4, 2024
СВР Охрид

Санкционирани 20 пешаци за неправилно преминување улица

Засилени контроли на подрачје на СВР Охрид.

Апр 3, 2024

Во недела во Св. Софија ќе се служи света архиерејска литургија по повод Благовештение на Пресвета Богородица

Дебарско-кичевската епархија ги повикува сите верници на заедничко прославување на овој празник.

Апр 3, 2024

Дечињата од ЈОУДГ „Јасна Ристеска“ го одбележаа Светскиот ден на литерaтурата за деца

Читајте им на децата уште од најмала возраст. Не дозволувајте да пораснат само пред паметните телефони, таблетите, компјутерите, порачуваат од охридската градска библиотека.