Skip to main content
Фев 5, 2024
Општина Дебрца

Дебрца ќе изработува Студија за стратешки развој на Eкотуризам

Носител на активностите е Здружението за  екологија и туризам „Екотуризам-2016” во соработка со Општина Дебрца.

Фев 5, 2024
циркулира вирусот тип А Х1 Н1

Четириесеттина нови случаи на грип неделно во Охрид

Од декември до денес циркулира вирусот АХ1Н1. Заболените се со класична клиничка слика на грип. Апелот на епидемиолозите е редовна вакцинација против сеознки грип.

Фев 4, 2024
Ги запознаваме ретките болести

АМЕЛОГЕНЕЗИС ИМПЕРФЕКТА – Ги запознаваме ретките болести

Во месецот кој пациентите со ретки болести го идентификуваат како СВОЈ, по шести пат ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести од кои заболува и со кои се соочува и живее населението од нашиот охридско – струшки регион.

Фев 3, 2024
Ги запознаваме ретките болести во охридско – струшки регион 2024

Акрокалозален синдром – Ги запознаваме ретките болести во охридско – струшки регион

Да ги дознаеме предизвиците и проблемите со кои се соочуваат пациентите со ретки болести. Како ја добиваат дијагнозата? Дали има некаков лек? Колку и дали воопшто се пристапни и достапни лековите?…

Фев 2, 2024
Општина Охрид

Продолжува реконструкцијата на охридската гимназија, Пецаков на увид

Во тек е првата фаза од проектот за поставување на нова електрика во внатрешноста на објектот.

Фев 2, 2024
Ги запознаваме ретките болести во охридско – струшкиот регион 2024

Ахондроплазија – Ги запознаваме ретките болести во охридско – струшкиот регион 2024

Да ги дознаеме предизвиците и проблемите со кои се соочуваат пациентите со ретки болести. Како ја добиваат дијагнозата? Дали има некаков лек? Колку и дали воопшто се пристапни и достапни лековите?…

Фев 1, 2024

За пациентите со ретки болести најважни се рана дијагноза и системско решение за набавка на терапија

Во февруари , месецот на ретките, започнува Националната кампања Ги запознаваме ретките болести. Шестата сезона е посветена на ретки дијагнози кај жителите во охридско струшкиот регион. На кампањата работеа над 60 професори и доктори кои подготвија едукативни материјали за 110 ретки дијагнози кои преку медиумите ќе се емитуваат во наредниот период. На денешната прес конференција докторите порачаа дека потребно е да се посвети посебно внимание на скрининг на ретка патологија и системско решение за надминување на проблемите со набавка и пристап до терапија за пациентите со ретки болести.

Фев 1, 2024
Ретко е да си редок

Градоначалникот Пецаков со поддршка на лицата со ретки болести

Кампањата “Ги запознаваме ретките болести” стана препознатлив белег на месецот февруари и значително ја подигна свеста за ретките дијагнози, кои бараат посебно внимание и достапно лекување, вели градоначалникот.