Skip to main content

Секое трето дете во земјава се соочува со дебелина

Алармантни податоци во истражувањето на УНИЦЕФ. Секое трето дете во земјава се соочува со дебелина. Потребни се итни мерки, заедничко делување, подобрување на политиките, како и подигнување на свеста и континуирана едукација на населението.
 |  инфодеск  | 

Дебелината кај децата – глобална епидемија и голем предизвик за јавното здравје. Едно од три деца на возраст од 7 до 9 години, во земјава се соочува со прекумерена тежина, покажа истражувањето на УНИЦЕФ.

Главните причини се зголемен внес на енергетски заситена храна богата со масти и шеќери, но и намален степен на физичка активност. Воедно, нездравата храна е многу подостапна во близина на училиштата.  

„Статистиката покажува дека едно од три деца се соочува со дебелина во целиот регион, вкучувајќи ја и С. Македонија. Проблемот е тоа што децата не разбираат дека во подоцнежниот развој имаат ризици да се соочат со бројни болести како дијабетес, висок крвен притисок, срцеви заболувања. Важно е здраво хранење од самото раѓање, доење и здрава храна за да растат здрави”, вели Карен Кортни специјалист нутриционист од УНИЦЕФ.

Потребни се итни мерки, заедничко делување, подобрување на политиките, како и подигнување на свеста и континуирана едукација на населението.

„Секој од свој аспект треба да придонесе да видиме што е тоа што треба да се менува и во политики и регулативи и во однесување дури и во маркетинг  се со цел да обезбедиме поголема свесност но и пристапност кон здрава храна”, вели Вера Кундиќ Миткоска специјалист за образование во Уницеф.

Клучните пречки за подобра исхрана во земјава се високите цени на здравата храна, но и ниските цени и интензивното рекламирање на нездравата храна.

Новинар Соња Рилковска