Skip to main content

Конференции

Улогата на НАТО во проектирањето на стабилноста на Западен Балкан

Во Охрид денеска почнува регионалната конференција „Улогата на НАТО во проектирањето на стабилноста на Западен Балкан“.
 |  Голабовски Крсте  | 
Нато Балкан

Во Охрид денеска почнува регионалната конференција „Улогата на НАТО во проектирањето на стабилноста на Западен Балкан“.

Конференцијата ќе трае до вторник, а организатори се Одделението за јавна дипломатија на НАТО, Европскиот центар за безбедносни студии Маршал Центар – Гармишпартенкирхен, НАТО Колеџот во Рим и невладината организација Маршал центар од Република Северна Македонија.

Стабилноста на Балканот и улогата на земјите од регионот и украинското прашање, се темите на кои ќе се дебатира. Меѓу предавачите ќе бидат професори од САД, од НАТО колеџот во Рим, експерти и дипломати од областа безбедноста од балканските држави и ЕУ.

Според најавата, се очекува конференцијата да ја отворат претставници на НАТО, амбасадори, претставници од дипломатскиот кор, како и министри од земјава и од регионот.