Skip to main content

Јан 30, 2022
ковид 19

Австрија нема да ги убие луѓето со вакцини

Австрија не присилува никого да патува во оваа земја, а уште помалку „ќе ги боцкаат сите луѓе додека не ги испоубијат“.

Дек 24, 2021
заштитни маски

Коронавирусот не е глупост

Пост на Фејсбук сугерира луѓето да престанат да носат маски „за се да се врати во нормала“, бидејќи тие биле основа на сите глупости.

Ное 8, 2021
масовна имунизација

Вакцините против ковид не содржат отров

Дезинформацијата дека во вакцините против ковид има отров, ја разгори и канадскиот лекар Бирам Бридл во видео материјал.

Ное 5, 2021
лажна статистика

70% вакцинирани заболеле од ковид во Израел

Во постот е изнесено тврдење дека 70 % од вакцинираните во Израел се заразиле со коронавирусот, без да се прецизираат битни фактори.

Ное 5, 2021
ширење лажни информации

Не е крај на ковид пандемијата во Србија

МЗ на Србија на својата веб-страница има и дел во кој се апелира да не се шират лажни и непроверени информации на социјалните мрежи. 

Ное 5, 2021
вакцина Ковид-19

Лага е дека вакцината била создадена пред пандемијата

Постот неосновано шири дезинформации дека вакцината против ковид-19 била направена пред појавата на пандемијата на коронавирус.

Ное 5, 2021
Лажни вести – Ковид 19

Не е точно дека никој во „Фајзер“ и „Бионтек“ не се вакцинирал против ковид

Лажна вест е дека никој во „Фајзер“ не е вакциниран. Интервјуто на директорот е од крајот на 2020г., а постот што го рецензираме е 1 година подоцна.

Ное 4, 2021
Вакцинален пасош

Целта на вакциналниот пасош не е контрола на граѓаните

Функцијата на вакциналниот пасош не е да ги контролира луѓето. Пасошите се сертификати кои покажуваат дека некој е имунизиран против ковид-19.