Мар 22, 2023
Top 100 green destinations

Вевчани стана првата зелена приказна во земјава

Вевчани е првата зелена приказна во земјава, како дел од 100 дестинации во светот за 2022 година. Клучното на овој епитет и признание е развој на еко одржлив туризам и подигнување на свеста за заштитата на природата. Општина Вевчани како прва одржлива дестинација во Македонија, ќе биде модел кој ќе послужи како инспирација и ќе се преслика на други дестинации низ државата.

Мар 22, 2023
Заштита на историските наслови

Струшката библиотека ги заштитува вредните книжевни збирки

Струшката библиотека ги заштитува вредните збирки. Роднокрајната збирка за историјата на општина Струга и единствената збирка на Струшките вечери на поезијата ќе бидат под специјален режим на чување. Дополнително, со 200 илјади денари годинава ќе се збогати книжниот фонд, подеднакво ќе се набавуваат книги на македонски и албански јазик. Струга има читателска публика, во библиотеката просечно месечно има по 700 членови.

Мар 21, 2023
Не за нас туку заедно со нас

Светскиот ден на лицата со Даунов синдром одбележан во Струга

Игор Шајноски од Струга е првиот уличен продавач на списанието „Лице в лице“ во земјава. Момчето со Даунов синдром ги побива стереотипите и предрасудите, попреченоста не е препрека за успех. Тој денес е вработен и самостоен. Во Струга денес се одбележа Светскиот ден за подигнување на јавната свест за лицата со Даунов синдром.

Мар 21, 2023

Кочовски изврши увид на градежните активности во детската градинка

Се работи на комплетна реконструкција на кујната во детската градинка. Проектот е во соработка со Центарот за развој на Југозападен плански регион.

Мар 21, 2023
Градежни активности

Започна изградбата на ул. Крепо во Вевчани

Како што информираше градоначалникот на Вевчани Спасе Кочовски, во текот на вчерашниот ден започна изградбата на локалната улица „Крепо“.

Мар 17, 2023
Рано откривање и третман

Бесплатен скрининг за бубрежни заболувања во струшка Нефрологија

Бесплатен скрининг за рано откривање на бубрежни заболувања во Специјалната болница за Нефрологија во Струга. Голем број граѓани ја искористија можноста да направат прегледи и да ги слушнат советите од лекарите. Според статистиката, во светот 850 милиони луѓе имаат некоја форма на бубрежна болест. Кај нас бројката на заболени е 150 илјади од кои еден процент се на дијализа.

Мар 16, 2023
Март месец на бубрегот

Бесплатен скрининг за рано откривање на бубрежни заболувања во Нефрологија Струга

Утре од 9 до 11 часот во холот на амбулантно-поликлиничкиот оддел на болницата за Нефрологија во Струга ќе се спроведе бесплатен скрининг за рано откривање на бубрежни заболувања.

Мар 15, 2023
Сообраќајна инфраструктура

Потпишан договор за реконструкција на ул. Крепо во Вевчани

По завршување на потребните административни процедури потпишан е договорот за изведување на работи за реконструкција на локалната улица „Крепо” во Вевчани.
Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© 2008 - Сите права задржани. Поддржано од ТВМ ТелевизијА.
Back to Top