Skip to main content

Март месец на бубрегот

Бесплатен скрининг за рано откривање на бубрежни заболувања во Нефрологија Струга

Утре од 9 до 11 часот во холот на амбулантно-поликлиничкиот оддел на болницата за Нефрологија во Струга ќе се спроведе бесплатен скрининг за рано откривање на бубрежни заболувања.
 |  инфодеск  | 
Нефрологија Струга

Специјализираната болница за нефрологија Струга, утре ќе спроведе бесплатен скрининг за рано откривање на бубрежни заболувања.

Скринингот ќе се врши од 09:00 до 11:00 часот во холот на амбулантно-поликлиничкиот оддел на болницата. Со бесплатниот скрининг ќе биде опфатено мерење крвен притисок, одредување на шеќер во крвта и анализа на урина. 

Бесплатниот скринининг е во знак на одбележување на месец март како месец на бубрегот.

На 9-ти март се одбележа светскиот ден на бубрегот под мотото „Здравје на бубрезите за сите – да се подготвиме за неочекуваното, да ги поддржиме ранливите“.