©2008 - Сите права се задржани. Powered by TVM.


Велосипедизам

Критична маса Струга

Велосипедистите се среќаваат во последниот петок на секој месец. Групата прави долг круг по градските улици, славејќи, но истовремено протестирајќи за правата на велосипедистите.
 |  инфодеск  | 
Критична маса

Critical Mass Struga – Јуни 2022

Нова Критична маса, нов настан со возење велосипеди по струшките улици, по претходниот собир на градскиот плоштад во Струга во петок на 24 Јуни 2022 година во 18:00 часот.

Ова нова традиција во нашиот регион, организација на „Critical Mass Struga“, ќе се собереме на градскиот плоштад во Струга, и ќе одиме околу градот секој месец по улиците на Струга.

Ова е само почеток на една стара традиција која ќе се повторува секој месец.
Целта на оваа активност е да се подигне свеста кај возачите, да се зголеми желбата на граѓаните за велосипедизмот и да бидеме пример за поеколошки град.

Critical Mass е спонтана организација на велосипедисти, што се одржува со години во многу градови низ светот. Велосипедистите се среќаваат во последниот петок на секој месец. Групата прави долг круг по градските улици, славејќи, но истовремено протестирајќи за правата на велосипедистите.

Critical Mass е општествено движење, не формализирано во типични форми на здруженија, организации или деловни активности. Не постои никаква хиерархија, што значи дека нема водач или одговорно лице за групата. Единствената формализација на активноста е прелиминарно утврдување на распоред за состанок на велосипедисти, како и едноставен план што треба да се следи. Нема официјален претседател кој ги донесува овие одлуки, туку едноставно гласот на сите учесници, кои одлучуваат на место и го шираат зборот во градот.
Честопати, велосипедистите кои ја водат групата донесуваат одлука за промена на планот, по што следи целата група. Начинот на кој работи Critical Mass често се нарекува „организирана случајност“.

Ова е организирано од:
Љубители на велосипеди и љубители на спортот
Civil Initiative
Struga Eagles
КАБ Струга
Rupicapra MTB Struga
Sportski Klub Solaris Struga
Велосипедистите ќе возаат низ овие улици:
1. Туристичка, 2. Марки на Енгелс
3. Партизански, 4. Кеј Борис Кидрич
5. 15-ти Корпус, 6. Владо Малески
7. Пролетерска бригада, 8. Боро Хаџиески идр.
Вкупно 5 км. Ве очекуваме.

Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© 2008 - Сите права задржани. Поддржано од ТВМ ТелевизијА.
Back to Top