Skip to main content
Авг 9, 2023

Стружани се жалат на преголема бучава oваа сезона

Бучавата и ова лето не ги поштеди стружани и бројните туристи. Гласна музика и врева до раните утрински часови го реметат мирот и сонот на сите. Активистите велат не се почитува ниту Законот за угостителска дејност, во поглед на дозволеното работно време, а инспекторатот оваа сезона не врши доволно контроли.

Авг 4, 2023

Печалбарите ја преполнија Струга

Во шпицот на сезона Струга преполна со туристи. Најбројни се печалбарите. Понатаму гостите од Холандија, Полска, Косово и Турција. Туристичките експерти велат градот на мостовите има огромен потенцијал за развој на алтернативен и културен туризам за продолжување на сезоната.

Вевчани Би би си
Авг 3, 2023
Рурален туризам

Во туристичко Вевчани недостигаат сместувачки капацитети

Расте бројот на туристи во општина Вевчани, а со тоа и потребата од сместувачки капацитети. Општината во генералниот урбанистички план предвидува изградба на неколку хотелски капацитети, а веќе имало и заинтересирани домашни и странски инвеститори. Во Вевчани оваа сезона најбројни се гостите од Холандија и Полска, но и домашните туристи.

Авг 1, 2023
Високи температури и човечки фактор

Зголемен бројот на пожари во струшко

Противпожарната единица на Струга само во јули имала 15 поголеми интервенции на терен. Најчесто се работи за шумски пожари или спалени земјоделски површини. Од противпожарната единица велат зачестените пожари се должат на високите температури и невниманието на жителите.

Јул 31, 2023
Петар Пан долета во Струга

Возбудливата претстава „Петар пан – Големата битка“ утревечер во Струга

Претставата ,,Петар Пан – Големата битка” е закажана за 01.08. (вторник) почеток во 20:30ч. ( кајак кану клуб Дрим Струга)

Јул 31, 2023
Олеснет проток на стока и патници

Пуштен во употреба концептот „Оne Stop Shop“ на граничниот премин Ќафасан – Ќафтане

Се олеснува работата на 11 илјади компании од земјава кои тргуваат со други држави и полесен пристап до туристичките места во двете земји, истакна премиерот Димитар Ковачевски.

Јул 30, 2023
Фестивал на водни спортови

На 2-ри август во Струга ќе се одржи спортскиот фестивал „Илинден“

Организаторите ги покануваат туристите, спортистите и рекреативците да дојдат на 2 август, на десниот брег после Чаршискиот мост, да го прослават големиот празник Илинден – Денот на Републиката на еден поинаков начин.

Јул 30, 2023

Еко-акцијата „Радожда 2023“ покажа каков отпад се крие во езерото

„Извадивме голема количина разновиден цврст отпад од езерото. Продолжуваме и понатаму со нашата мисија за чисти природни убавини и повикуваме на свесност при одлагање на отпадот. “ – порачуваат од нуркачките клубови.