Skip to main content
Фев 3, 2024
Ги запознаваме ретките болести во охридско – струшки регион 2024

Акрокалозален синдром – Ги запознаваме ретките болести во охридско – струшки регион

Да ги дознаеме предизвиците и проблемите со кои се соочуваат пациентите со ретки болести. Како ја добиваат дијагнозата? Дали има некаков лек? Колку и дали воопшто се пристапни и достапни лековите?…

Фев 2, 2024
Ги запознаваме ретките болести во охридско – струшкиот регион 2024

Ахондроплазија – Ги запознаваме ретките болести во охридско – струшкиот регион 2024

Да ги дознаеме предизвиците и проблемите со кои се соочуваат пациентите со ретки болести. Како ја добиваат дијагнозата? Дали има некаков лек? Колку и дали воопшто се пристапни и достапни лековите?…

Јан 30, 2024

Родителите од Струга бараат да се реши статусот на вработените во детските градинки

Родителите бараат решение на проблемот во струшките градинки. Достоинствена плата и вработување за дваесеттината негувателки и воспитувачки кои со години работат за надомест од 10 000 денари без пензиско и здравствено осигурување. Поддршка стигна и од Платформата за родова еднаквост.

Јан 26, 2024

Платформа за родова еднаквост: Солидарност со негувателките од Струга

Грижа за добросостојбата и финансиската безбедност на работничките во градинките не е само прашање на правда, туку и клучен чекор кон постигнување родова еднаквост, велат од Платформата за родова еднаквост.

Јан 25, 2024

Училиштата немаат капацитет за инклузивно образование

Ниту училиштата ниту наставниот кадар не се подготвени за инклузивно образование, сметаат експертите. Покрај во основното, со новиот закон за средно образование, кој е во владина процедура, предвидено е ангажирање на образовни асистенти во наставниот процес и во средно. Но, за стручната фела, тоа е целосно неприфатливо. За инклузивно образование потребно комплетно инфраструктурно и кадровски опремување на училиштата.

Јан 23, 2024

Вработените со договори на дело во струшките градинки од 01 ви февруари на протест

Од 01 февруари воспитувачките и негователките од струшките градинки, кои со години работат со договори на дело без здравствено и пензиско осигурување,најавија дека  нема да одат на работа доколку не им се реши статусот. Струга ќе се соочи со проблем за згрижување на децата.

Јан 19, 2024

Дарко Паскоски е среќниот фаќач на крстот во Струга

Четврта среќа за 43 годишниот стружанец Дарко Паскоски.  Тој денес по четврт пат го извади чесниот крст од водите на реката Црн Дрим. И Струга достоинствено го одбележа празникот Богојавление Водици.

Јан 15, 2024
Вевчански карневал

Вевчанските василичари немале намера да ја сквернават Христијанската вера

По реакциите на јавноста и Бигорскиот манастир на карневалската интерпретација, каде повеќе василичари влечат  крст изработен од  гајби пиво,  реакција и од василичарите.  Велат маската не ја сквернави верата, Бог ниту Светиот крст. Пораката била исусовите маки на пијаните. Појаснуваат  Карнеалот е пародија, отслик на слободоумноста на Вевчанци и тоа е така со векови. Никој не знае какви маски подготвуваат Василичарите тие се чуваат во потполна тајност.