Skip to main content
Окт 17, 2023
Центар за социјални работи Струга

Во пораст семејното насилство во струшко

Социолозите велат жените и натаму живеат со насилникот, не бараат заштита, а главна причина е слабата економска состојба на жртвите.

Окт 17, 2023
Општина Вевчани

Привршува реконстукцијата на улица “Шопев мост – Здравствен дом Вевчани”

Станува збор за проект со кој се подобрува локалната патна мрежа и пристапот до Здравствениот дом “Д-р Светозар Чочороски”.

Окт 17, 2023
ОВР Струга

Стружанец пронашол рачна бомба во неговиот двор

Експлозивната направа била подигната од претставник на Дирекцијата за заштита и спасување.

Окт 13, 2023
Одделение за сузбивање на економски криминал и корупција при МВР и ОВР Струга

Полицијата запленила нелегални 16 кубици огревно дрво во атарот на с. Вишни

По насоки на јавен обвинител, дрвата се одземени и предадени на Шумската полиција.

Окт 13, 2023
Споменик на природаta Вевчански извори

Украдени две камери за мониторинг на дивиот свет на подрачје на Вевчански извори

Локалната канцеларија на Еко-свест во Вевчани со поддршка на ПОНТ, а во соработка со Општина Вевчани спроведува проект за воспоставување систем на контиуниран мониторинг на видови кои се под закана и се значајни, како на локално, така и на национално и светско ниво.

Окт 12, 2023
Дрвокрадци

Дрвокрадците ги соголуваат шумите на Jабланица

 Трговијата  со дрва на „црно” посебно  актуелна пред стартот на грејната сезона. Мештаните велат планината јабланица  немилосрдно се пустошоши и од дрвокрадците и од концесионерите, кои сечат без дозвола, за што реагирале до сите надлежни институции. Еколозите велат дрвокрадството ќе се намали кога ќе има поголема заштита, односно   прогласување на Јабланица за национален парк, процес кој се одолговлекува речиси 15 години.

Окт 11, 2023
Општа болница Струга

Бесплатна скрининг мамографија секоја сабота во Општа болница Струга

Октомври, месецот за подигање на свеста за рано откривање рак на дојката бил мотив да прават бесплатни прегледи во сабота, во текот на целата година.

Окт 10, 2023
Здравство

За операција на катаракта пациентите од Југозападниот регион чекаат и по една година

Повозрасните пациенти кои се соочуваат со овој здравствен проблем чекаат и повеќе од една година за да добијат термин во битолската болница.