Skip to main content
Окт 4, 2023
МВР

Приведени македонски и албански државјанин, затекнати при пустошење шума на Јабланица

Двете лица се приведени и ќе бидат предадени во полициска станица за понатамошна постапка, а по документирање на случајот против нив ќе следи соодветна пријава.

Окт 2, 2023
Здружение „Нова порта“

Успешно реализиран проектот „Екологијата дел од нашата култура“

Преку реализацијата на проектот „Екологија, дел од нашата култура“ најмалите осознаваат за значењето на здравата животна средина.

Окт 2, 2023
ЦK „Браќа Миладиновци“ Струга

Во сабота ќе се одржи манифестацијата „Струшки книжевни средби 2023“

Најавена е промоција на трите тома од книгата ,,Мојата Струга” од Наум Бајо и ќе бидат доделени наградите „ПЕТКОВИОТ АМАНЕТ” за 2023.

Сеп 29, 2023
Бесплатна правна помош

Викендов граѓаните на Охрид и Струга ќе се информираат за бесплатна правна помош

Целта е да се информираат граѓаните на општините Охрид и Струга како може да го искористат системот за правна помош, што опфаќа бесплатната правна помош, кои се условите да ја остварат ова правна помош, на кој начин и каде можат да се обратат за да ја добијат.

Сеп 29, 2023
14 та Меѓународна научна конференција за безбедност во Струга

Безбедносната состојба во земјава стабилна, будно се следат настаните во соседството

Војната во Украина предизвика тектонски последици во Југоисточна Европа. Потребни се квалитетни политички концепти и одлуки во обраната на регионалната и националната стабилност, истакна министерот Спасовски на 14та меѓународна научна конференција во Струга. Безбедноста во земјава е стабилна, оценуваат експертите, но будно се следат состојбите,  по последните случувања на Косово.

Сеп 21, 2023
Судство

Струшкиот суд останува без судија кривичар

Стушкиот суд нема да може да постапува за потешките кривични дела, по што повисокиот суд ќе делегира друг суд од регионот.

Сеп 20, 2023
Образование

Со стручно орбазование до полесно вработување

Стручното образование се поатрактивно за средношколците. Причини, потребите на пазарот на трудот и бенефитите од дуалното образование во стручните училишта.

Сеп 19, 2023
Екологија

Препораките на УНЕСКО остануваат само на хартија

Ова се реакциите на невладините по одлуката на комитетот на Унеско во Ријад, регионот да остане под капата на УНЕСКО.