Skip to main content
Сеп 14, 2023
МЖСПП

Денеска во Охрид Јавна расправа за Нацрт законот за прогласување на Охридско Езеро за споменик на природата

Заради геоморфолошките и хидролошките карактеристики, исклучителните природни вредности како дел од Светското природно наследство на УНЕСКО и еден од најважните рефугиуми центри на биолошка разновидност во европски и светски рамки, Охридско Езеро се прогласува за заштитено подрачје од III категорија – Споменик на природа.

Сеп 12, 2023

Утре во Струга маратон „Весламе за ретките 2023“

На маратонот учество ќе земат над 20 кајакари од различни возрасни категории. Стартот е закажан во 12:30 часот од Женска Плажа.

Сеп 11, 2023
ДЈП Колекторски систем

Потребна е пречистителна станица од Елен Камен до Радожда

Од ЈП „Колекторски систем“ сметаат дека  доизградбата на колекторот  на струшкиот дел од езерото ќе прави огромни трошоци за одржување, па затоа е потребна засебна пречистителна станица. Овој проект   би чинел околу 800 илјади евра, а средствата ќе се обезбедуваат од европските фондови преку ИПАРД 3 програмата или преку кредитно задолжување со што струшкиот дел од Охридското Езеро целосно ќе биде заштитен

Сеп 7, 2023
Уставен суд

Уставен суд ја отфрли преставката за споменикот на Косово во Струга

Судот зазема став дека во овој случај не станува збор за пропис кој подлежи на уставно-судска оцена, поради што ја отфрли  иницијативата поднесена од страна на советничката група на ВМРО ДПМНЕ.

Сеп 4, 2023
Првата мамографија во Југозападен регион направена во Здравствен дом Вевчани

Две децении мамографија во Здравствен дом во Вевчани

Зголемен бројот на заболени од карционом на дојка во Југозападниот регион во земјава. Најмладата пациентка со дијагностициран  рак на дојка има само 27 години, а најстарата 84 години. Ова се дел од  податоците од Здравствениот дом Вевчани, каде точно пред 20 години е направена првата мамографија во Југозападниот регион.

Авг 22, 2023
Совет на Општина Струга

Опозицијата во струшкиот Совет го повика Мерко да поднесе оставка

Струшките советници од опозицијата се оградуваат од инволвираност во делата за кои се товари градоначалникот Мерко од страна на Стејт Департментот. Опозицијата од струшкиот совет го повика Мерко да поднесе оставка, за да остави простор истражните органи без притисок и самостојно да вршат истрага. Одговорност бараат и од советниците кои го поддржуваат градоначалникот во како што велат незаконското работење.

Авг 22, 2023
Општина Струга

Водата во Струга исправна за пиење

Иако од денеска стружани слободно може да ја користата водата, ќе треба да се стрпат уште малку, затоа што поради изведување работи од страна на “ЕВН”, денеска повторно има прекин во водоснабдувањето на целата територија на општина Струга.

Авг 18, 2023

Започна фестивалот на народна култура „Пображење“ во Вевчани

Со дефиле на учесниците од културно-уметничките друштва, годинешни учесници од земјава и странство, синоќа, официјално започна тринаесеттото издание на фестивалот на народна култура „Пображење“ во Вевчани.