Skip to main content
Ное 15, 2023
Во пораст бројот на социјално загрозени пензионери во струшко. Здружението на пензионери од Струга секојдневно од нивните членови  добива барања за помош за лекови, храна и сметки.

Ное 14, 2023
Ученичките од текстилниот смер на струшкото училиште „Нико Нестор” ќе бидат дел од Платформата за женско семејно прептриемништво. Со поддршка на словенечката амбасада во земјава се реализираа бројни обуки и работилници за подобрување на нивните вештини. Целта е поттикнување на претприемачкиот дух кај младите но  и нивно самовработување.

Ное 10, 2023
Центар за јавно здравје Охрид
Од ЦЈЗ апелираат до жителите на општина Струга и околните села да бидат претпазливи при користење на водата за пиење, особено за време и неколку дена по обилни врнежи од дожд. Доколку водата која тече од чешмите е видливо матна и не се избиструва после течење на чешмата од 3-5 мин., да се избегнува користењето на таквата вода за пиење.

Ное 9, 2023
Агенцијата за вработување
Нови 250 фирми  ја раздвижуваат локалната економија во струшко. Мерките за самовработување преку грант и кредитирање, охрабрија голем број невработени лица со претприемачки дух и  визија да основаат сопствен  бизнис. Според Агенцијата за вработување интересот за програмите од година во година расте.

Ное 6, 2023
Центар за јавно здравје Охрид
Водата од градската водоводна мрежа во Струга и селата приклучени на градската водоводна мрежа, НЕ Е здравствено безбедна и истата не треба да се користи за пиење, предупредуваат од Центарот за јавно здравје Охрид.

Окт 30, 2023
Додека се чека прогласување за Национален парк
Еколозите апалрмираат,покрај на приватен се гради и на државен имот, во атрактивните шумски предели во и околу петнаесеттината населени села. Туризмолозите велат на планината треба да се развива еко туризам.

Окт 30, 2023
СВР Охрид
СВР Охрид континуирано одделно но и во координирани акции со други надлежни институции презема мерки за сузбивање на овој криминал.

цени
Окт 27, 2023
Aнтикризни мерки
Два маркети од струшко заработија парични казни , а еден доби и забрана за работа. Ова е епилогот од засилените контроли на пазарниот инспекторат изминатиов месец. Дел од трговците не ги почитуваат одлуките на владата за гарантирани цени на прехрамбените прозводи, граѓаните се жалат и поднесуваат преставки.