Skip to main content

Екологија

Препораките на УНЕСКО остануваат само на хартија

Ова се реакциите на невладините по одлуката на комитетот на Унеско во Ријад, регионот да остане под капата на УНЕСКО.
 |  инфодеск  | 
Дрим

Заштита и спроведување на препораките на Унеско има само на хартија. Ова се реакциите на невладините по одлуката на комитетот на Унеско во Ријад, дека Охридскиот регион останува Светско природно и културно наследство. И Меѓународната организација за зачувување на природното наследство ИУЦН (IUCN) даде негативен извештај и побара Охридскиот регион да биде ставен на листата Светско наследство во опасност.

Прогласувањето на подрачје во ризик ќе имаше низа позитивности, велат експертите. Построг режим на заштита и контрола, повеќе мониторинг мисии од Унеско и поголем успех во зачувувањето на природното и културното богатство.

„Јас може да ви кажам дека Извештајот од ИЦУН (IUCN) не е позитивен. Исто бараат да го вклучиме овој регион како регион на Унеско во ризик. Конкретно и реално решение за сите препораки на Унеско нема во документите. Нема некој реален план за ревитализација што ја бара Унеско од двете земји”, – вели Аријан Мероли експерт за животна средина.

Струшките невладини реагираат и на новиот предлог закон за прогласување на Охридското Езеро за заштитено подрачје – Споменик на природата.

„Ние заедно со експертите за животна средина и другите невладини сме многу загрижени во делот како државата се однесува кон нашето езеро. Не знаеме што не чека, не се јасни и не се консултирани експертите што се бават со таа работа години наназад” , вели – Ндерим Положани од Невладината „Кап” Струга.

„Наспроти невладините, министерката за култура тврди дека експертски тимови на двете држави го изготвија Стратегискиот план за рехабилитација на природното и културното наследство на Охридскиот Регион со Акциски план, што е значаен чекор во спроведување на препораките и заштитата, а воедно е позитивно оценет од страна на Комитетот за светско наследство“.

Новинар Соња Рилковска