Skip to main content

„Yahya Kemal Junior“- од учебна 2009-2010 година

Основното училиште ќе функционира со  две паралелки.

 |  Билјана Колоска  | 
logo
лого
Приватното средно училиште „Јахја Кемал“ се проширува. Од новата учебна година, во склоп на истото ќе функционира и основно учеилиште, односно деветтолетка.

Yahja KemalМинистерството за образование и наука пред една недела позитивно одговори на барањето за отварање основно приватно училиште. За почеток е предвидено да работат само две паралелки, со по 20 ученици, на мекедонски и албански наставен  јазик. „Има голем интерес од страна на родителите за да ги запишат своите деца, велат од „Јахја Кемал“. Затоа и се одлучивме да отвориме основно училиште“-истакна Јусуф Шахин, директор на ПСУ „Јахја Кемал“.

Секоја приватна иницијатива во општеството е добредојдена, посебно инвестициите во образованието, вели раководителот на овој сектор при општина  Струга. Отварањето на приватно основно училиште е голем предизвик за останатите во регионот, додаде раководителот, Џејми Хајредини.

Инаку, уписите за запишување на децата се во тек.

За прво оделение ќе  можат да аплицираат децата со полни 6 години, но и  оние кои се родени до крајот на 2003 години или јануар месец 2004.
Школарината за прво одделение изнесува 1 250 евра, додека за родителите кои своите децат ќе ги запишат додека траат уписите, односно до крајот на овој месец, имаат попуст од 250 евра, информираат од „Јахја Кемал“.

 


{loadposition content9}