Skip to main content

Поголема контрола на територијата

Албанија ги лансираше првите сателити во вселената

Албанскиот премиер Еди Рама вчера објави дека сателитите Албанија 1 и Албанија 2 се лансирани во вселената од базата Кејп Канаверал на Флорида.
 |  инфодеск  | 
Сателити Албанија

Албанија ги лансираше своите први сателити во вселената, објави премиерот Еди Рама.

Речено, сторено. Ракетата Фалкон 9 што ги носеше нашите два сателити Албанија 1 и Албанија 2 во вселената е лансирана – напиша Рама.

Тој истакна дека Албанија сега има повеќе можности да ја контролира и заштити својата територија.

Од денеска Албанија има повеќе високотехнолошки способности за контрола и заштита на територии, обезбедувајќи во реално време важни податоци во голем број клучни аспекти за одржлив развој – изјави албанскиот премиер.

Албанските сателити беа однесени во орбитата со ракетата Фалкон 9 како дел од мисијата Транспортер-6, во рамките на која во орбитата ќе бидат испратени 114 микросателити и други вселенски летала.

Албанскиот премиер испраќањето сателити во вселената го оправда со потребата да се реши проблемот со дивоградбите.