Skip to main content

нова генерација на зависност од никотин

Австралија од 1 јануари ќе забрани увоз на вејп цигари

Австралискиот министер за здравство вели дека вејп цигарите создале од децата „нова генерација на зависност од никотин“.
 |  инфодеск  | 

Австралија ќе го забрани увозот на вејп – цигари за еднократна употреба од јануари во обид да ја спречи зависноста од никотин кај децата. Ќе се воведат и нови закони за да се спречи производството, рекламирањето и испораката на вејпови за еднократна употреба во земјата. Вапингот се смета за начин да се откажете од пушењето, но австралискиот министер за здравство вели дека создал „нова генерација на зависност од никотин“.

Студијата на Универзитетот во Сиднеј претходно оваа година покажа дека повеќе од четвртина од тинејџерите на возраст од 14 до 17 години пушат, додека истражувањето на австралискиот Совет за борба против ракот покажа дека девет од 10 тинејџери во иста возрасна група имаат лесен пристап до никотински вејп.

Забраната за увоз на вејпови за еднократна употреба ќе започне на 1 јануари, а до март ќе биде забранет влез во земјата и на нетерапевтските вејпови кои се полнат.