©2008 - Сите права се задржани. Powered by TVM.


УНХЦР

Бројот на бегалци од Украина надмина 6 милиони

Повеќе од шест милиони луѓе ја напуштиле Украина откако Русија ја започна инвазијата на 24 февруари, соопштија од УНХЦР.
 |  инфодеск  | 
Бегалци Украина

УНХЦР соопшти дека повеќе од 6 милиони бегалци ја напуштиле Украина откако Русија ја започна својата инвазија на 24 февруари. Агенцијата соопшти дека бројот на оние што заминале изнесува 6.029.705 луѓе заклучно со 11 мај, од кои 90 отсто се жени или деца.

Украинските власти на почетокот на конфликтот им забранија на мажите на возраст меѓу 18 и 60 години да ја напуштат земјата во обид да ја зајакнат воената, цивилната и друга одбрана. Многу од милионите кои избегаа заминаа во соседните земји, а најголем број во Полска. Уште осум милиони Украинци се внатрешно раселени поради конфликтот.

Големата инвазија следи по осум години конфликт од понизок степен откако руските сили извршија инвазија за да го анектираат Крим, а сепаратистите поддржани од Русија ја освоија контролата врз делови од источна Украина во областа позната како Донбас. Заминувањата на Украинците во странство значително се забавени од максимумот од околу 3,4 милиони во март, соопшти агенцијата.

Речиси половина милион Украинци ја напуштиле земјата од почетокот на мај, се вели во извештајот. Обединетите нации предвидоа дека околу 8 милиони луѓе ќе ја напуштат Украина оваа година доколку продолжи конфликтот. Пред војната во Украина имаше околу 44 милиони, вклучувајќи ги и областите под руска или сепаратистичка контрола.

Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© 2008 - Сите права задржани. Поддржано од ТВМ ТелевизијА.
Back to Top