Skip to main content

„Нулта загадување“

ЕУ воведува забрана за производи кои содржат микропластика

Од паста за заби, сјај за усни, пилинг за лице до вештачко ѓубриво: многу производи што содржат микропластика наскоро повеќе нема да смеат да се продаваат во ЕУ.
 |  инфодеск  | 
Сјај за усни

Производите што содржат премногу микропластика се оценети како штетни за животната средина и ќе бидат повлечени од продажба, предвидува новата регулатива на ЕУ.

Забраната се однесува на сите синтетички полимерни честички под 5 милиметри кои се органски, нерастворливи и тешко се распаѓаат.

Микропластиката најмногу се користи во овие производи: светкав сјај и други козметички производи, детергенти за перење, производи за чистење, играчки, ѓубрива, производи за заштита на растенијата, лекови. Исто така, микропластиката се користи на вештачки спортски површини. Според Европската комисија, ова е најголемиот извор на намерно користена микропластика во животната средина.

Забраната сега првенствено се однесува на сјајот и козметичките производи што содржат микромонисти. Тоа се мали пластични топчиња кои се користат, на пример, за пилинг на кожата.

„Забраната на намерно додадена микропластика ќе реши сериозен проблем за животната средина и здравјето на луѓето. Микропластиката се наоѓа во океаните, реките и на копното, како и во храната и водата за пиење. Ова ограничување влијае на многу мали честички, но е голем чекор кон намалување на загадувањето предизвикано од човекот“, вели еврокомесарот за животна средина.

Се проценува дека околу 42.000 тони микропластика додадена на производите моментално се испуштаат во животната средина во Европската унија секоја година. „Затоа е толку важно да се запре испуштањето во животната средина“, вели Јохана Бернсел, портпаролка на Европската комисија.

Како дел од акцискиот план „Нулта загадување“, ЕУ се обврза да постигне 30 проценти намалување на микропластичниот отпад до 2030 година.