Skip to main content

Социјални медиуми

Фејсбук се менува од 1 декември

Фејсбук отстранува неколку полиња кои содржат информации од профилите, вклучувајќи религиозни и политички ставови.
 |  инфодеск  | 
Фејсбук

Фејсбук ги информираше корисниците дека од следниот месец ќе отстрани четири полиња со информации од профилот. Овие полиња вклучуваат религиозни ставови, политички ставови, адреси и полето „заинтересирани за“, што укажува на сексуалната ориентација на корисникот.

Промената ќе стапи на сила на 1 декември. Портпаролот на компанијата рече дека причината за промената е да се олесни користењето на социјалната мрежа.

Како дел од нашите напори да ги олесниме навигацијата и користењето на Фејсбук, отстрануваме неколку полиња на профилот: заинтересирани за, религиозни ставови, политички ставови и адреса. Испраќаме известувања до луѓето кои ги пополниле овие полиња, информирајќи ги дека ќе бидат отстранети – се вели во соопштението на компанијата.

Известувањето укажува дека другите кориснички информации ќе останат на нивните профили, заедно со останатите контакти и основни информации.

Одлуката на Фејсбук да се ослободи од овие специфични полиња на профили е дел од напорите да ја подобри својата платформа, која моментално се состои од неколку функции кои се малку застарени.

Вреди да се напомене дека полињата на информации кои Фејсбук одлучи да ги отстрани се оние кои другите големи социјални мрежи не ги нудат. Платформите како Инстаграм и ТикТок имаат шема на едноставни биографии кои им овозможуваат на корисниците да споделуваат информации за себе без да навлегуваат во конкретни детали, како што се политички или религиозни ставови, пишува „Techcrunch.com“.

Во минатото, луѓето можеби биле заинтересирани да ги пополнат своите профили со дополнителни информации, но како што правилата за приватност стануваат појасни и подефинирани – корисниците можеби повеќе нема да сакаат да споделуваат дополнителни детали за себе онлајн.