Skip to main content

По повеќе од 28 години

Хрватската куна од Нова година се заменува со евро

Од Нова година хрватската куна ќе биде заменета со евро. Ќе бидат уништени повеќе од 500 милиони банкноти и околу 5.200 тони монети.
 |  инфодеск  | 
Куни

Хрватската куна, откако повеќе од 28 години се користи како службени пари, на Нова година ќе биде заменета со евро. Повеќе од 500 милиони парчиња книжни пари и околу 5.200 тони монети ќе бидат испратени на уништување.

Куните како хартиени и метални пари и липите како монети во апоени помали од една куна беа воведени во Хрватска на 30 мај 1994 година. Кога ќе се воведе еврото, ќе има иста количина на пари во оптек како кога беше во оптек куната.

На пример, бројот од банкноти од 100 куни ќе го замени пропорционалниот број банкноти од 10 и 20 евра. Хартиените евро банкноти имаат уникатни европски мотиви, додека монетите имаат национални мотиви на задната страна. Сепак, куната нема да влезе во историјата. Како што е наведено, сликата на тој мал, но многу агресивен предатор, чиешто крзно некогаш се користело за плаќање данок, ќе остане на паричката од едно евро.