Skip to main content

Пет пати побрза од звукот

Иран претстави хиперсонична балистичка ракета Фатах

Веста за балистичката ракета најверојатно ќе ја зголеми загриженоста на Западот за ракетните способности на Техеран.
 |  инфодеск  | 
Ракета Иран Зфатах

Иран денеска ја претстави првата хиперсонична балистичка ракета од домашно производство – Фатах. Ова го објави официјалната новинска агенција ИРНА. Веста најверојатно ќе ја зголеми загриженоста на Западот за ракетните способности на Техеран. Иранските државни медиуми објавија слики од проектилот, наречен Фатах, на церемонија на која присуствуваа претседателот Ебрахим Рахиси и највисоките команданти на елитната иранска Револуционерна гарда. Хиперсонични проектили можат да летаат со најмалку пет пати поголема брзина од брзината на звукот и на сложени траектории, што го отежнува нивното пресретнување.