Skip to main content

Air Defender 23

НАТО ја започнува најголемата вежба во историјата Air Defender 23

Вежбата Air Defender 23, предводена од Германија, ќе трае до 23 јуни и ќе вклучува околу 250 воени авиони од 25 земји на НАТО и партнери, вклучувајќи ги Јапонија и Шведска, кои аплицираа за приклучување кон алијансата.
 |  инфодеск  | 
Nato air force

НАТО ја започнува најголемата вежба во историјата на алијансата за распоредување на воздухопловните сили во Европа како знак на солидарност кон партнерите и потенцијалните закани како Русија.

Вежбата Air Defender 23, предводена од Германија, ќе трае до 23 јуни и ќе вклучува околу 250 воени авиони од 25 земји на НАТО и партнери, вклучувајќи ги Јапонија и Шведска, кои аплицираа за приклучување кон алијансата.

10.000 луѓе ќе учествуваат во вежби дизајнирани за зајакнување на интероперабилноста и подготвеноста за заштита од беспилотни летала и крстаречки ракети во случај на напад на градови, аеродроми или поморски пристаништа на територијата на НАТО.

Вежбата се спроведува на четири локации во Германија, како и по една во Холандија и Чешка, за да се тестира способноста на воздушните сили на НАТО да одговорат на кризата во Европа во услови на зголемени тензии со Русија.
Во периодот на маневрите на НАТО, комерцијалните авиокомпании ќе летаат низ германскиот воздушен простор по изменети рути и со мали доцнења.