Skip to main content
Хаваи
Авг 15, 2023
Најсмртоносен пожар во САД во последните 100 години

Рајскиот Хаваи пеплосан, 99 мртви, стотици изчезнати

Официјалните лица стравуваат дека бројот на жртви ќе продолжи да расте.

Авг 14, 2023

Откриениот локалитет во областа на Лин на Охридското Езеро, најстара праисториска населба во Европа

Преку внимателни ископувања на локалитетот и напредна анализа, тимот археолози заклучил дека населбата палафит кај Лин е стара 8.500 години, а со тоа е најстарата позната предисториска населба во Европа.

Авг 11, 2023

Земјотрес од 5,2 степени во Турција, најмалку 23 повредени

Турскиот министер за здравство изјави дека повеќето од повредите се предизвикани од падови или скокови од голема височина.

Авг 11, 2023
Руска лунарна мисија

Русија по пет децении се враќа на Месечината

Вселенското летало „Луна-25“ има маса од 1,8 тони и се планира да помине најмалку една година на површината на Месечината, собирајќи примероци и изведувајќи различни истражувања.

Авг 9, 2023
Бандата на озлогласената „Хенк тенк“

Фатена „бандата“ мечки која провалуваше во куќи во Калифорнија и крадеше храна

Откритието дека мечката Хенк не била сама во злосторството ги поттикна калифорниските власти да ја уверат јавноста дека „мечките нема да бидат еутаназирани, повредени или сместени во зоолошка градина“.

Авг 9, 2023
патот на смртта од Северна Африка во Европа

Нова трагедија кај Лампедуза, загинаа 41 мигрант, меѓу кои три деца

Во последните денови, италијанските патроли и добротворни групи спасија 2.000 луѓе кои пристигнаа на Лампедуза.

Авг 5, 2023
Дождот не престанува

Вонредна состојба во Словенија

Во изминатите 12 часа на некои места паднаа 200 л. вода на м2 што е рекорд откако се прават мерењата, посочуваат метеоролозите, најавуваат постабилно време од понеделник.

Авг 4, 2023
Безбедност на храна

Високо ниво на канцерогена состојка пронајдена во чипс произведен во Србија

Известувањето на Европскиот систем за брзо предупредување се однесува на Хрватска и Србија. Чипсот не влегол на хрватскиот пазар, а пратката била уништена.