Skip to main content

Поплавите се гледаат од вселената

NASA објавила фотографија на поплавените подрачја

 |  инфодеск  | 

Снимките на Србија, Босна и Херцеговина и Хрватска се направени со сателитот Aqua на 19 мај.

На нив јасно се гледаат поплавените региони кои се истакнати со црна боја во однос на зелената која ја претставува вегетацијата и земјата која е со сива боја.

Боите се малку изменети за полесно да се воочи разликата во димензиите на реките, се наведува на интернет страницата на NASA Earth Observatory.

На подрачјето на Балканот во тек на три дена паднала количина на дожд еднаква на тримесечен просек, што доведе до разорни поплави и загуба на човечки животи.

{loadposition content9}