Skip to main content

Ураган иан

Зараза со бактерија што јаде месо на Флорида

Инфекцијата може да се случи откако бактеријата, која живее во топла соленикава вода, ќе влезе во телото преку откриени исеченици или рани.
 |  инфодеск  | 
Зараза во Флорида

Округот Флорида, уништен од ураганот Иан минатиот месец, забележа скок на случаи и смртни случаи од бактерија што јаде месо. Властите велат дека имало 29 случаи и четири смртни случаи во округот Ли.

Инфекцијата со бактеријата Vibrio vulnificus може да се случи откако бактеријата, која вообичаено живее во топла соленкава вода, ќе влезе во телото преку откриени исеченици или рани, пишува BBC.

Одделот за здравство на Флорида забележа абнормално зголемување на случаите на инфекција со Vibrio vulnificus во округот Ли поради изложеност на поплави по ураганот Иан – изјави портпаролот на Министерството за здравство.

Властите ги предупредија граѓаните да бидат свесни за потенцијалните ризици поврзани со изложување на отворени рани, исеченици или гребаници на кожата на топла свежа или солена вода.

Излевањето на канализацијата, како што се случи по ураганот Иан, може да го зголеми нивото на бактерии. Граѓаните треба да преземат мерки на претпазливост за да се заштитат од инфекција со Vibrio vulnificus – според Министерството за здравство на Флорида.

Три случаи на инфекција со оваа бактерија се регистрирани и во округот Колиер по ураганот.

Рекордни 11 смртни случаи и 65 случаи на инфекција се регистрирани низ Флорида оваа година по инфекцијата со бактеријата Vibrio vulnificus. Во 2021 година имало 10 смртни случаи и 34 инфекции.

Познато е дека Vibrio vulnificus „јаде месо“, бидејќи може да се развие во некротизирачки фасцитис, состојба која го уништува заразеното поткожно ткиво. Американскиот центар за контрола и превенција на болести (CDC) наведува дека околу 1 од 5 заразени пациенти умираат откако ќе се заразат со оваа бактерија, понекогаш во рок од само ден или два откако ќе се разболат.

Инфекцијата Vibrio vulnificus може да предизвика сепса ако навлезе во крвотокот, а понекогаш бара ампутација за да се спречи ширење на други делови од телото.