Охридското стопанство има потреба од сите стручни профили
Охридското стопанство има потреба од сите стручни профили, но нема интерес за работа кај младите кадри. Без одзив остануваат многу често огласите за работа за најразлични профили од високо или средно стручно образование. На евиденцијата за вработување во зимскиот период се намалува бројот на активните за сметка на пасивните баратели на работа .
Започна акцијата за рушење на дивоизгрaдените објекти на двата кеја од Дрим
Започна акцијата за рушење на дивоизгрaдените објекти на двата кеја од Дрим.
Кампањата „ПОМИСЛЕТЕ И НА НАС” започнува денес
По повод Светскиот Денот на борба против гладта, 16 октомври и Недела на борба против гладта (16-22 октомври), под мотото „ПОМИСЛЕТЕ И НА НАС” Црвен крст Охрид од денес ја започнува кампањата за помоШ на најсиромаШните наШи сограЃани.
Отворен музејот на Енцо Ферари
Oтворен целосно нов музеј посветен на животот на Енцо Ферари во неговиот роден град Модена.
Мултилатерална работна средба на директори на полиции во Охрид
„Нашата денешна заедничка средба е доказ за меѓусебната убеденост во важноста од унапредување на регионалната соработка, што претставува еден од нашите главни приоритети. Придонесувајќи кон регионалната безбедност, придонесуваме за стабилност и на нашите земји и на земјите од регионот, а тоа се пресликува и на глобално ниво”. Ова, меѓу другото го истакна директорот на Бирото за јавна безбедност при МВР, м-р Сашо Тасевски.
Бројот на лица заболени од дијабетес во Охридско-Струшкиот регион секојдневно расте
Од здруженијата на дијабетичари апелираат за набавка на најнови типови на инсулин и најсовремени апарати за мерење на шекерот во крвта, со цел да се намалат последиците по здравјето на пациентите со дијабетес.
Од денеска до четврток голема НАТО вежба во Охрид
Република Македонија покажа на дело дека посветеноста кон заедничките вредности не само што е можна и посакувана, туку е и единствено прифатливо решение.
„Суши од охридска риба“ направено од рацете на шеф со Мишелин ѕвезда
Познати локални готвачи од охридските реномирани угостителски објекти и студенти од Факултетот за туризам и угостителство денеска учеа од светски познати мајстори. Во рамките на фестивалот Taste Ohrid ќе се одржат три мастер класови во кои светски познатите шефови ќе креираат јадења од локални и сезонски продукти кои пак ќе ги збогатат менијата во охридските ресторани. Целта е гастрономско освестување на угостителите, велат организаторите.
Љубителите на одличната храна, викендов ќе уживаат во Taste Ohrid 2018
Шефови со Мишелин ѕвезди, мастер класови за студентите и гастрономите од градот и менаџерите на угостителските објекти како и модерни менија во угостителските објекти во Охрид се само дел од манифестацијата „Taste Ohrid 2018“.