„ПУРА ВО ОСАКА“ ЈА ДОБИ НАГРАДАТА ЖИВКО ЧИНГО
Расказот „Пура во Осака“ под шифра „Архина“ е добитник на наградата „Живко Чинго“ за 2021 година што општина Охрид ја доделува по повод Традиционалната културна манифестација „Вечер на Живко Чинго“.
Згаснуваат три работни места
И со добиената согласност, не се пополнуваат испразнетите работни места во детската градинка тврдат од локалната самоуправа.
Ригорозна контрола и проверка од страна на Центарот за меѓународни испити од Кембриџ, причина за доцнењето на учебниците
Од издавачката куќа „Арс Ламина “ од Скопје, од каде се задолжени за печатење и дистрибуција на некои од учебниците според „Кембриџ“ програмата, информираат дека учебниците се веќе отпечатени и дистрибуцијата е во тек веќе неколку недели. Додаваат дека се прават сите напори учебниците да се достават во најбрз можен рок, па така веќе од наредната недела секое училиште ќе биде снабдено со сите потребни учебници.
Љупчо Нечкоски се надева на уште еден советнички мандат
Носител е на вчера доставената независна советничка листа до ПЕ на Министерството за правда.
Се одбранила со секира
Поради постоење основи на сомнение за сторено казнено дело „Разбојништво“ СВР Охрид поднесе кривична пријава против Ф.А. (38) од струшкото село Делогожда.
Светски ден на водни живеалишта
Охридскиот регион да се најде на листата на биоводни резервати, а неговиот албански дел да биде на листата на Унеско, ова се заложбите на експертите за водени ресурси.
Нови предупредувања дека на интернетот му се заканува колапс
Зголемено е оптеретувањето на комуникациската инфраструктура
Кирил Трендафилов Нанче кандидат за градоначалник
Кирил Трендафилов Нанче претставен на прес конференција на ВМРО ДПМНЕ.
Македонија во областа на науката и технологијата за производство на храна оди во чекор со светот
Македонија во областа на науката и технологијата за производство на храна оди во чекор со светот. За тоа говорат бројните нови откритија, публикации, трудови и студии на македонски експерти. Дел од нив претставени на првиот конгрес на црноморската асоцијација од областа на наука и технологија за производство на храна, кој деновиве се одржува во Охрид.