Јул 28, 2025
тппе охрид
Опожарена сува трева и житни култури во Горно Лакочереј
ТППЕ Охрид со апел до надлежните: сторителите кои предизвикуваат општа опасност да бидат санкционирани.
Јул 28, 2025
општина охрид
Низа манифестации во Охрид по повод 2 август – Денот на Републиката
Општина Охрид со свечена програма ќе го одбележи 2 август – Денот на Републиката.
Јул 28, 2025
Регулаторна комисија за енергетика
Од вечерва поевтинуваат горивата
Цената на горивата се намалува од вечерва на полноќ.
Јул 28, 2025
МВР
Кривична за две лица од Велешта: упатиле закани кон пратеник во Собранието од Струга
Од најновиот билтен на МВР.
Јул 28, 2025
Поради најавите за невреме променета локацијата за концертот на Дамјан Пејчиноски
Концертот на Дамјан Пејчиноски, кој е на 31 јули во рамките на музичкиот дел од програмата на „Охридско лето”, наместо во Предворјето на „Света Софија” ќе се одржи во Центарот за култура „Григор Прличев”.
Јул 28, 2025
охридско лето
Дуото Емир Имеров на виолина и Ваг Папијан на пијано вечерва на „Охридско лето“
На програмата се избрани дела на Брамс, Шуберт, Бетовен, а концертот ќе се одржи во црквата „Света Софија“ од 21 часот.
Јул 28, 2025
охридско лето
Чанаќевиќ: „Охридско лето“ за нас музичарите во Македонија е врвот на кариерата
„Консонанс“, основан во 2007 година, е истакнат ансамбл кој на своите почетоци беше составен исклучиво од дрвени дувачки инструменти, но денес во својот состав вбројува и други инструменталисти кои го збогатуваат звукот на овој состав. Музичарите од ансамблот кои имаат долгогодишно искуство подеднакво се посветени на оркестарската, соло и камерната музика.
Јул 28, 2025
Охрид го живее шпицот на туристичката сезона
Голем број туристи, но претежно транзитни и со краток престој. Најбројни до месец мај на брегот на Охридското Езеро биле гостите од Турција на второ место од Германија, а трети по бројност од Србија.
Јул 28, 2025
По четврти пат се одржа гастрономската манифестација „Вкуси го Охрид локално”
По четврти пат се одржа манифестацијата „Вкуси го Охрид локално” . Автентичната локална храна треба да биде основа во креирањето на туристичката понуда на Охрид. Експертите велат да се зачува традицијата , но да се вметнат и новитети кои ќе го надополнат вкусот.
