Skip to main content

На програмата на ТВМ

Остров – игран филм

Овој петок во 22:30, на програмата на ТВМ телевизија, рускиот игран филм „Остров“. Приказна за руски офицер кој ќе стане монах.
 |  Голабовски Крсте  | 
Остров игран филм

Овој петок во 22:30, на програмата на ТВМ телевизија, рускиот игран филм „Остров“.

За време на Втората светска војна, морнарот Анатолиј и неговиот капетан Тихон се заробени од Германците кога се качуваат на нивниот шлеп и шлепер, кој превезува пратка јаглен. Германскиот офицер кој ја предводи рацијата му нуди на Анатолиј – кој е преплашен од смртта – избор да биде застрелан или да го застрела Тихон и да остане жив, што Анатолиј го презема; тој пука, а Тихон паѓа во вода. Германците го креваат во воздух бродот, но Анатолиј е пронајден од руски православни монаси на брегот следното утро. Тој преживува и станува сточар во манастирот, но постојано е обземен од вина.

Поминуваат триесет години. Анатолиј сега ги има даровите на пророштво и исцелување. Но, другите монаси навистина не го разбираат. Луѓето доаѓаат да го видат Анатолиј за лек и водство, но и сега тој останува во вечна состојба на покајание. Често се качува во чамец и оди на ненаселен остров каде се моли за милост и прошка и за душата на Тихон.

Остров

Поминуваат многу години, а во манастирот пристигнува адмирал од Северната флота. Ја носи својата ќерка која е опседната од демон, но Анатолиј ја брка. Се испоставува дека адмиралот е Тихон. Откриено е дека Анатолиј само го ранил во раката. Тихон му простува на Анатолиј.

Анатолиј ја објавува својата смрт до среда; монасите обезбедуваат ковчег. Облечен во бела облека каква што ја носел Исус или како православна крштеничка облека, тој лежи во ковчегот, облечен во распетие. Монаси, од кои едниот носи голем крст кој го претставува воскреснатиот Христос, се гледаат како веслаат по ковчегот подалеку од островот.