Зошто храната подготвена со љубов е повкусна?
Храната, во чија подготовка готвачот вложил труд и нежност, навистина има подобар вкус, открива студијата на Универзитетот Мериленд, пренесува Daily Mail.
Каков е вкусот на храната зависи за тоа како ги перцепираме луѓето кои ја подготвиле. Поради тоа вас ве воодушевува кулинарската умешност на семејството и пријателите, а тоа говори за вашата длабока врска со нив, тврдат научниците.
– Начинот на кој ги толкуваме намерите на одредени луѓе ги менуваат нашите физички чувства. Добрите намери можат да ја ублажат болката и да го зголемат задоволството, а поради нив и ручекот има подобар вкус. Изгледа ги користиме туѓите намери за да не водат низ основното физичко искуство, тврди професорот Курт Греј.
Не е ни чудо што прехранбените гиганти во своите рекламни кампањи користат љубезни стари баби и насмеани мајки, бидејќи мислат дека на тој начин ќе го зголемат уживањето во храната, а со тоа и ќе привлечат повеќе купувачи. На тој начин добрите намери треба да доведат до поголемо уживање.
{loadposition content9}