Калориите ја убиваат тагата
Конечно едно разумно објаснение зошто толку ја сакаме „нездравата“, мрсна храна: освен што им пружа задоволство на нашите сетила и желудник, таа го подобрува расположението на конзументот, односно му помага полесно да се соочи со тажна ситуација.
торта
Конечно едно разумно објаснение зошто толку ја сакаме „нездравата“, мрсна храна: освен што им пружа задоволство на нашите сетила и желудник, таа го подобрува расположението на конзументот, односно му помага полесно да се соочи со тажна ситуација.
До ваков заклучок дошле група белгиски научници, кои со помош на магнетна резонанца го следеле влијанието на масните киселини врз мозокот.
Откако на учесниците во експериментот директно им била влегувала мрсна храна во желудникот, тие биле изложувани на тажни искуства, по што се следеле нивните реакции.
„Чувството на тага исчезна“, напиша коавторот на студијата, психијатарот Лукас Ван Оуденходе.
„Чинам дека консумирањето на мрсната храна не прави помалку подложни на тажни емоции, дури и кога не знаеме дека јадеме мрсно“, рече Ван Оуденхове.
До ваков заклучок дошле група белгиски научници, кои со помош на магнетна резонанца го следеле влијанието на масните киселини врз мозокот.
Откако на учесниците во експериментот директно им била влегувала мрсна храна во желудникот, тие биле изложувани на тажни искуства, по што се следеле нивните реакции.
„Чувството на тага исчезна“, напиша коавторот на студијата, психијатарот Лукас Ван Оуденходе.
„Чинам дека консумирањето на мрсната храна не прави помалку подложни на тажни емоции, дури и кога не знаеме дека јадеме мрсно“, рече Ван Оуденхове.
{loadposition content9}