Skip to main content

Избор за песна на евровизија

Ливерпул ќе биде домаќин на Евросонг 2023

Големото финале на Изборот за песна на Евровизија 2023 година ќе се одржи во арената Ливерпул до реката Мерси во сабота на 13 мај.
 |  инфодеск  | 
Ливерпул

Магичниот град Ливерпул ќе биде домаќин на Изборот за песна на Евровизија 2023 година.

Ливерпул беше еден од 20-те градови кои се натпреваруваа за домаќин на Евровизија, што оваа година се одржува во Велика Британија. Глазгов остана на второ место во финалето.

Тие немаат забави како ние. Домот на Битлси е подготвен да организира шоу за Украина, Велика Британија и Европа – рече градоначалничката на Ливерпул Џоан Андерсон за време на натпреварот.

Обединетото Кралство претходно осум пати беше домаќин на натпреварот, четири пати во Лондон. Последен пат таму се одржа во 1998 година во Бирмингем.

Британската јавна радиодифузна корпорација појасни дека во процесот на селекција се фокусирале на оние британски градови кои претходно се докажале како добри домаќини на големи меѓународни настани.