Skip to main content

Авг 29, 2023
Ансамбл Билјана

Годишен концерт на Ансамбл Билјана – Охридска визита „Една песна, една приказна“

Оваа година настанот ќе има еден малку поинаков концепт – „Една песна една пиказна“. Ќе бидат представени неколку приказни за Охрид и неговата музичка историја.

Авг 24, 2023
Општина Охрид

Детската претстава “Озо и Бозо” по повод почетокот на учебната година

На 01.09.2023 година ( петок) на сцената кај ТЦ АМАМ со почеток во 19:30 часот, по повод почетокот на новата учебна година ќе се одржи театарската претстава за деца Озо и Бозо.

Авг 22, 2023
Општина Охрид

Заврши 35-тата Поетска ноќ во Велестово

На годинешното јубилејно издание на Поетска ноќ во Велестово учествуваа 30-ина поети и уметници од девет земји и беше проследен од повеќе од шестотини гледачи.

Авг 21, 2023
Фестивал Охридско лето

63-тото Охридско лето впиша врвни и импресивни уметнички доживувања во фестивалската историја

Се спушти завесата на најпрестижната културна манифестација во земјава. Со претставата Лагата во изведба на Белградскиот театар, синоќа на античкиот театр  се означи  крајот на 63 то издание на фестивалот Охридско лето. Изминативе 40 дена над 1000 уметници, актери, солисти, хористи, музички ѕвезди… оставија белег на 63 то фестивалско издание.

Авг 21, 2023

Петти Балкански поетски камп за деца и млади “ Ванчо Николески” – 2023

Богата програма и бројни учесници за одбележување на малиот петгодишен јубилеј на поетскиот камп. Манифестацијата започнува на 24 август и ќе трае до 26 август, а ќе се одржува во Охрид, Струга, Вевчани, Белчишта и Црвена Вода.

Авг 20, 2023
Фестивал Охридско лето

Претставата „Лагата“ вечерва ќе ја спушти завесата на 63-тото Охридско лето

Во претставата „Лагата“ играат Милош Биковиќ кој важи за еден од најпопуларните актери во регионот, Тамара Крцуновиќ, Јелисавета Теодосиќ и Миодраг Радоњиќ.

Авг 20, 2023
НУ Библиотека „Григор Прличев“

Промоција на стихозбирката  „Набљудувај небо“ од Маја Мојсова

Промотор на книгата е д-р Марина Мијаковска, која воедно е автор на поговорот на книгата. За своето дело ќе говори и поетесата Мојсова.

Авг 19, 2023
Охридско лето

Професионалниот хор „Про Арс“ ја затвора музичката програма на Охридско лето

Професионалниот мешан хор „Про Арс“ е формиран 2011 година од диригентот Татарчевски по повеќегодишно делување во сферата на хорската уметност и анализа која укажа на недостаток од еден ваков ансамбл, кој професионално и пред сѐ квалитетно ќе одговори на потребите на музичката сцена во Македонија.