Skip to main content

Авг 14, 2023
Фестивал Охридско лето

Прилепските актери вечерва ја носат претставата  „Декамерон“ на Охридско лето

Претставата „Декамерон“ од Џовани Бокачо, во режија на Мартин Кочовски, а во изведба на „Војдан Чернодрински“ силно удира по деликатни места на општеството, будејќи воодушевувачка радост од театарскиот чин.

Авг 13, 2023
Фестивал Охридско лето

Трио „Аура“ вечерва со концерт на „Охридско лето“

Овој реномиран камерен состав  го сочинуваат тројца истакнати македонски музички уметници: флејтистот Страшо Темков, пијанистката Ана Гацева и фаготистот Марјан Милошевски. Темков, Гацева и Милошевски се редовни професори на Факултетот за музичка уметност во Скопје.

Авг 12, 2023
Фестивал Охридско лето

Украинска вечер со пијанистот Алексеј Ботвинов на Охридско лето

Алексеј Ботвинов е исклучителен пијанист, музички иноватор и продуцент. Тој е еден од најзначајните украински пијанисти и се смета за еден од најдобрите интерпретатори на музиката на Сергеј Рахмањинов.

Авг 11, 2023
Summer Comedy Marathon 2023

Стендап на англиски јазик, Гркот Џиниус утревечер во Jazz Inn

Цапас по вторпат се враќа во Македонија со неговото дрско, запаливо, провокативно и уникатно сатирично шоу „Само една ноќ во Oхрид“.

Авг 11, 2023
Македонската поезија во светски најрепрезентативното поетско списание

Реномираното меѓународно списание Версвил објави тематски број „Поезија од Македонија“

Во овој тематски број на престижното списание посветен на современата македонска поезија, автор во фокусот е токму добитникот на Златниот венец на СВП за 2023 година, академик Влада Урошевиќ. Со по две песни во препев на англиски јазик, во бројот се претставени современи македонски поети со активен опус, кои имаат значајни творечки резултати и во 21. век.

Авг 10, 2023
Фестивал Охридско лето

„Сергеј е многу глупав“ вечерва на драмскиот репертоар на „Охридско лето“

Претставата ќе се одигра во Центарот за култура „Григор Прличев“ со почеток во 21 часот.  Во неа играат Никола Тодороски, Стрезо Стаматовски, Горан Стојаноски, Филип Кипровски и Леонида Гулевска.

Авг 10, 2023
Фестивалот на краток филм

„Drim Short Film Festival“ од 14 до 17 август во Струга

Покрај натпреварувачките програми, фестивалот ќе ја претстави специјалната програма „MK Special“ со цел промоција на македонскиот филм и младите македонски автори.

Авг 9, 2023
изложба на најдобри еколошки фотографии

„Вода = живот“ во Касарна Хаб, изложба на еколошки фотографии

Од сите моќни слики, кои пристигнаа на натпреварот „Вода = живот“ победи фотографијата на Томислав Георгиевски од Македонија направена во Црн Дрим во Струга.