Skip to main content

Претседателски избори 2024

Силјановска – Давкова: Почитувајте го Охрид, без Охрид Македонија нема да биде почитувана

На 9-ти мај ќе го прославуваме денот на победата против фашизмот, денот на Европа и ќе ја славиме Македонија како твоја и горда, порача претседателската кандидатка на ВМРО ДПМНЕ и Коалицијата Твоја Македонија, Гордана Силјановска Давкова. Таа на вчерашниот митинг од охриѓани ја побара довербата и им вети дека нема да ги посрамоти и да ги заборави државните и национални интереси.
Парламентарни избори 2024

Мицкоски од митингoт во Охрид повика на национално обединување

Народот ќе си ја врати државата и ќе ја испрати досегашната власт на буништето на историјата, кажа лидерот на ВМРО ДПМНЕ , Христијан Мицкоски на митингот во Охрид. Тој синоќа ја промовираше и идејата за создавање на македонско национално единство. Пред охриѓани беше презентирана изборната програма Платформа 1198 со која кандидатите за пратеници ветуваат дека ќе ја рестартираат државата.
Парламентарни избори 2024

Граѓанска промоција во Охрид на носителите на листа и кандидатите за пратеници во ИЕ 5 од СДСМ и Коалицијата за европска иднина

Промоцијата ќе се одржи во хотел „Десарет“ во почеток во 19:30 часот.

Последни Новости

Дек 19, 2023
Ти Си Твојот Град

Несовесни граѓани одлагаат градежен шут во Чекоштина

Граѓани апелираат до надлежните да преземат мерки за спречување и казнување на несовесните граѓани кои ја загадуваат природата во Чекоштина.

Окт 21, 2023
ТиСиТвојотГрад

Станари на зграда на ул. АСНОМ стравуваат за својата безбедност

Тие испратија видео снимки до ТиСиТвојотГрад од локацијата со објаснување дека при копање за изградба на нов станбен објект до нивниот се поткопува паркингот.

Окт 1, 2023
Ти Си Твојот Град

Белата куќа на ул. Димитар Влахов не ја преживеа „реконструкцијата“

На прашањето „Што се презема за да се заштити градбата, односно инвеститорот при реконструкцијата да ги почитува проектот и дадените конзерватоски мислења и дозволи од НУ Завод и Музеј за зачувување на автентичниот изглед“, по еден месец настојување, редакцијата на ТВМ доби краток одговор: „Поднесени се соодветни пријави до надлежните органи“.

Сеп 18, 2023
Состојба на општите добра

Продолжува девастацијата и негрижата за општите добра низ Охрид

Уште една, за жал, неубава слика за Охрид, покажуваат фотографиите испратени од наш сограѓанин за нашата рубрика ТиСиТвојотГрад.

Сеп 15, 2023
Ти Си Твојот Град

Повторно активности во објектот на Ул. „Димитар Влахов“

Повторно реакција од граѓани во рубриката ТТГ во врска со градбата на ул.„Димитар Влахов“, во врска денешни активности во објектот.

Сеп 5, 2023
Ти Си Твојот Град

Инвеститорот има решение да ги отстрани доградбите на куќата на ул. Димитар Влахов

Граѓаните бараат од надлежните да се зачува автентичниот изглед на градбата. Од Завод и Музеј велат дека тие не дале дозвола за доградбите со кои инвеститорот ја нарушува оригиналноста на градбата, а општинскиот градежен инспектор донел решение за отстранување на доградбите кои се без одобрение и пред 5 дена го затворил градилиштето.

04/09/2023
Ти Си Твојот Град

Дали ќе исчезне уште една препознатлива градба во Охрид

Што се случува со куќата каде беше сместен Сојузот на синдикати на Македонија? – прашуваат граѓани преку рубриката Ти Си Твојот Град. Објектот на ул „Димитар Влахов“ кој имаше препознатлива градба и фасада и кој се наоѓа во подрачје заштитено со посебен закон за Охрид, се видоизменува, посочуваат граѓаните во дописот до ТВМ.„Несомнено градежните зафати се изведуваат со соодветна документација, но по се изгледа кога ќе завршат нема да остане ништо од оригиналната градба. Според тоа како се изведени балконите, во средина на големите прозори, новата градба ќе биде или само лоша копија ил…

Авг 7, 2023
Ти Си Твојот Град

Жители на ул. Абас Емин бараат подземен или прес контејнер на паркингот кај пазарот

Преку рубриката Ти Си Твојот Град жители на ул. Абас Емин бараат посовремено решение за одлагање на комуналниот отпад на потегот кај паркингот во близина на градскиот пазар.Тие велат дека на потегот се концентрирани премногу на број контејнери каде се собира отпадот од пазарот и од пошироката околина.Бараат да се дислоцираат контејнерите или барем да се редуцираат и распоредат на повеќе локации. Со оглед на количината на отпад која се собира на тој потег бараат некое посовремено решение како подземен или прес контејнер.Од ЈП Охридски Комуналец во врска со овој…