Skip to main content

Судење Пендиков

Со исказ на Пендиков продолжи судењето во Охрид

Со исказ на поранешниот секретар на сега затворениот бугарски клуб во Охрид, продолжи судскиот процес за Христијан пендиков. Одбраната тврди дека тепачката нема допирни точки со национална омраза, туку се однесува на приватни нерасчистени сметки поврзани со дрога. Оштетената страна пак демантира.

Светскиот ден на лица со посебни потреби одбележан во Инклузивната игротека Радост

Меѓународниот ден на лица со посебни потреби 3-ти Декември денеска беше одбележан во Инклузивната игротека Радост каде дечињата со посебни потреби и ученици од охридките училишта покажаа што е инклузија преку дружење, игра и песна.  Но во делот на вклученост на лицата со посебни потреби во сите аспекти од општественото живеење во нашта држава работите се одвиваат многу бавно.  Дневниот центар…
Светски ден на борба против СИДА

Во Охрид годинава регистрирани три нови случаи на лица инфицирани со ХИВ/СИДА

Во македонија 505 лица живеат со ХИВ/СИДА.  Во светот и кај нас денеска се одбележува 1 Декември – Светскиот ден на борба против СИДА. Црвен крст Охрид организира  низа  активностите по повод Светскиот ден и Неделата на борба против СИДА со цел да го свртат вниманието на јавноста за значењето на превенцијата но и  тестирањето за секое лице да го знае својот хив статус.

Последни Новости

Мај 6, 2022
Ти си Твојот Град

Комунален проблем на рекреативната патека

До рубриката „Ти Си Твојот Град“ граѓани испратија видео за нов комунален проблем на рекреативната патека која води до Парк.

Мај 4, 2022
Ти си твојот град

Узурпирана улица во центарот на Охрид

Реакција од граѓани во рубриката „Ти си твојот град“ за узурпирана улица пред експозитурата на Стопанска банка.

Мај 2, 2022
Патен правец Струга-Дебар

Уништување на природата и историските споменици

Уништување на природата и историските споменици на патниот правец Струга-Дебар, реагираат граѓаните преку рубриката „Ти си твојот град“.

Апр 27, 2022
Болница „Св. Еразмо“

Уништени нишалки и детски реквизити

Во болницата „Св. Еразмо“ во Охрид сеуште не се обновени уништените детски реквизити и нишалки кои се во склоп на комплексот, реагираат граѓаните.

Апр 20, 2022
Ти си твојот град

Дупки, прашина, кал на дел од ул. Јабланица

Дупки, прашина, кал на ул. „Јабланица“ позади хотелот „Фламинго“ во Охрид. Сликите ги испрати Вали Бајрактар во рубриката „Ти си твојот град“.

Апр 13, 2022
Ти си твојот град

Улица со дупки и кал во строг центар на Охрид

Дупки, но и кал после секој дожд на споредна уличка која е дел од ул „Даме Груев“. Жителите преку „Ти си твојот град“ бараат од надлежните да најдат решение за нивниот проблем.

09/04/2022
Ти си твојот град

Приватно земјиште се користи како паркинг

Во склоп на рубриката „Ти си твојот град“ која ја спроведува ТВМ, пристигнаа слики од наш сограѓанин. Ова е неговиот коментар кој го остави како опис за сликите: Приватно земјиште, кое општината не дозволува да се огради, наспроти Пожарна, со години се користи како паркинг. И покрај тоа што целото земјиште е направено во дупки полни со вода, има храбри возачи кои тука паркираат. Калта што ја изнесуваат на патот, ние околните станари ја газиме. Надлежните служби се запознаени со проблемот, меѓутоа исто како да не се – вели Тасевски.

Апр 8, 2022
Социјална зграда

Граѓани се жалат на нечистота пред нивниот дом

Во склоп на рубриката „Ти си твојот град“ пристигнаа слики од наши сограѓани кои живеат во социјална зграда во Охрид. Се жалат на галама, тропање и голема нечистота која ја прават лица што живеат во истата зграда на приземје. Еве што велат жителите: Станот се наоѓа на приземје во социјалната зграда. Сопственикот има 7-8 деца и секојдневно се соочуваме со големи проблеми. Галама, тропање по цел ден дури и навечер до 3-4 часот. Не можеме да одмориме ни од работа, а некои работиме и 3-та смена. Собираат секакви отпадоци, железа, пластични шишиња и други работи. Не можеме ни прозор да отвори…