Алтернативни поставки на Римска гробница

Post Views: 168 Виртуелната реконструкција и изработената макета на римската гробница од Видобишта се поставени и промовирани во дворот на Културниот центар Лапидариум во Музејската зграда на Куќата на Робевци во Охрид.Проектот e изработен од Здружението за заштита и одржлив развој на животната средина Регионален Зелен Центар Охрид во соработка со НУ Завод за заштита на спомениците и културата и Музеј Охрид. Три месеци континуирано теренското документирање и кабинетска обработка на материјалот беа потребни за добивање на финалниот производ со кој се олеснува пристапот до затворените...

Продолжи со читање

Oхридските лекари згрижуваат итни случаи

Post Views: 339 Матичните лекари од денес започнаа со протест на работно место. Прекинуваат со прегледи, закажување на специјастички прегледи и нема да пишуваат рецепти три дена. Управниот одбор на Здружението на приватни лекари ја донесе оваа одлука. Оставија неколку денови на здравствените власти да донесат конкретни решeнија за примарното здравство. Од здравствените власти се бара покачување на капитациониот бод, пациенти на ПЗУ, бришење на дестимулативна скала, електронско здравство, зголемување на буџети за специјалисти и лаборатории за руралните амбуланти, да не се затвораат...

Продолжи со читање

Нов масакр со огнено оружје во САД

Post Views: 298 Во новото масовно пукање во САД, овој пат во фабрика во Мериленд, биле застрелани и убиени неколку луѓе, јавуваат локалните медиуми.Пукањето се случило во фабриката Колумбија Машин, која произведува калапи и опрема.Според канцеларијата на локалниот шериф, неколку луѓе биле застрелани околу 14.30 часот по локално време, а напаѓачот „повеќе не е закана“.Тој бил застрелан и ранет во конфликт со полицаец од државата Мериленд, а сега е во болница. Неговата состојба се уште не е позната.Канцеларијата на шерифот исто така соопшти дека има „повеќе жртви“, пренесуваат...

Продолжи со читање

Има се помалку матуранти

Post Views: 277 Педагозите отворено проговорија за проблемите пред кои е исправено современото образование. Загрижени се од последиците кои ги носи новото време.Како најгорливи ги посочуваат прашањата пред кои сме исправени како општество, а кои допрва ќе се почуствуваат во општествената заедници. Сето тоа како последиците од пандемијата и големиот бран на миграција на младите луѓе.Проф. д-р Ратко Дуев, декан на Филозофскиот факултет, за миграцијата на младите луѓе, вели дека не е проблем од кој е зафатена само Македонија, туку целиот регион па и Европа. Во последните 10...

Продолжи со читање

Насоки за етичко известување кои вклучуваат и родово сензитивни медиумски содржини

Post Views: 327Овие Насоки претставуваат професионални упатства наменети за уредниците/чките, новинар(к)ите и сите други креатор(к)и на содржини кои работат во ТВМ, а со цел да помогнат во развивање силен и кредибилен систем на саморегулација и да го зајакнат независното, професионално и одговорното новинарско известување. Насоките се однесуваат и на сите информации и содржини што ТВМ како медиум ги пласира и на своите профили на социјалните мрежи или на другите интернет платформи.Сите вработени ќе бидат запознаени со содржината на овие Насоки и треба да ги почитуваат...

Продолжи со читање

Етички кодекс на ТВМ

Post Views: 352 Член 1ТРД „ТВМ“ Арнаудов Михајло Охрид ДООЕЛ го донесува овој Етички кодекс кој ги уредува етичките правила на однесување внатре во колективот и кон заедницата, а се однесува на сите личности вработени во  претпријатието по било кој правен основ.Член 2Тргнувајќи од својата улога во градењето на демократијата и штитењето на јавниот интерес, со извршување на својата основна задача, правото на јавноста да биде информирана во согласност со член 16 од Уставот на РСМ, ТВМ настојува да продуцира покриеност на темите во заедницата што е целосна и разновидна,...

Продолжи со читање

Каде е ТВМ?

Post Views: 568 Каде се наоѓаме?41.1176,20.7996ТВМ ТелевизијАРегионален бродкастерВести на кои им веруватеВиди инфоАдреса:  бул. Туристичка б.б   т.ц. Пазариште на кат   6000 ОхридТелефон:046/231-400Google Maps                      ЛокацијаGoogle Maps – plus code                     4Q9X+3R Охрид

Продолжи со читање

За Нас / ИМПРЕСУМ

Post Views: 1.035 За НасИме на медиумот: Друштво за интернет медиуми Портал ТВМ дооел ОхридСопственик: Ирена АрнаудоваГлавен и одговорен уредник: Ирена АрнаудоваДата на основање: 25.08 2008Адреса: Петар Чаулев 26, 6000 ОхридТел:+ 389 46 231-400 Факс:+ 389 46 231-401 E-mail: portaltvm@gmail.comУредувачка политика:Отвореноста на tvm.mk и Портал ТВМ за разни ставови и гледања на разнипрашања и состојби, од сите сфери на живеење и работа, е максимално остваренасо отстапување на програмата на разни консументи, здруженија, политичкипартии,...

Продолжи со читање

Политика на Приватност

Post Views: 685 Политика на приватностOваа политика за приватност стапува на сила на 01.08 2021Политиката на приватност дава општи информации за обработката на личните податоци кога ја посетувате нашата веб-страна и/или користите некоја од нашите услуги преку истата. Ги собираме само оние лични податоци кои се неопходни да ги оствариме нашите законски задачи и овластувања.Контролор на збирки на лични податоциКонтролор на личните податоци е Друштво за интернет медиуми Портал ТВМ Охрид, со седиште на Петар Чаулев 26, 6000 Охрид, Република Северна Македонија.Личните...

Продолжи со читање

Правила за користење

Post Views: 933 Правила за користење на веб страницатаOвие правила за користење стапуваат на сила на 01.08 2021Добредојдовте на веб-страницата tvm.mk во сопственост на Друштво за интернет медиуми Портал ТВМ Охрид, во понатамошен текст – Портал ТВМ. Со користење на кој било дел од порталот “tvm.mk”, автоматски ги прифаќате сите тековни правила за употреба. Од корисниците се бара редовно да ги читаат правилата за употреба и се смета дека корисниците континуирано го користат порталот „tvm.mk“, или кој било дел од него, во секое време се запознаени со тековните...

Продолжи со читање

Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© 2008 - Сите права задржани. Поддржано од ТВМ ТелевизијА.
Back to Top