©2008 - Сите права се задржани. Powered by TVM.

Нула отпад еко работилница
Ученици од прво одделение

Еко работилница во ООУ Григор Прличев

Општина Охрид заедно со Друштвото за управување со отпад „Нула Отпад“ денеска организираше еко работилница за учениците од прво одделение во ООУ „Григор Прличев“.

Актуелно

Јапонски искуства за домашни компании
Стопанство

Јапонски искуства за домашните компании

Со помош на Јапонски консултанти ќе се спроведуваат стандардизирани менторски услуги за претпријатија во земјава. Маја Тасева, од Агенцијата за поддршка на мали и средни претпријатија, информира дека се спроведува државен проект за унапредување на претпријатијата. Со менторските услуги до подостапни државни или донаторски програми за локален економски развој.„Поддршката е техничка, чекор пред финансиската поддршка. Претпријатијата пред да дојдат до други поддршки треба да се подготват. Треба да се прифатат на пр. зголемување на продуктивноста, набавка на нова опрема. Методата овозмо…
Кармен Бауцентар
Акција во Кармен

Кармен Бауцентар верен на своите потрошувачи

Од утре до сабота, во просториите на нивниот продажен центар ќе се одржи голем саем на рачен електричен алат и материјали за градежништво.
Читална библиотека
Градска библиотека охрид

Републички натпревар на млади библиотекари во Охрид

НУ Библиотека „Григор Прличев“ Охрид, утре ќе биде домаќин на Републичкиот натпревар „Млади библиотекари“.

Водоснабдување
Апел јп водовод охрид

Водата за пиење да не се користи за наводнување

ЈП „Водовод“ Охрид апелира да не се злоупотребува водата од водоводната мрежа за наводнување на земјоделските насади.
Охрид за статус Унеско
Унеско

Охрид работи на зачувување на статусот на Унеско

Градоначалникот Пецаков очекува Унеско да има слух и Охрид нема да биде впишан на листата на загрозени подрачја.

Лажни Вести

источна македонија

Манипулативен наслов со сензационалистички тврдења

Текстот со манипулативен наслов „Црни вреќи со банкноти од 500 евра се појавија пред штабови на СДСМ низ градовите во Источна Македонија“ објавен на 23 јуни 2020 година на веб порталот www.bregalnicki.mk е класична дезинформација напишана врз основа на пристрасност што претставува спин со цел да ја оцрни партијата на власт и нејзиниот лидер Зоран Заев.Неименуван автор сензационалистички тврди дека парите во црните вреќи се подарок од Заев наменети за општинските организации на СДСМ во источниот дел на државата. Од приложените фотографии во текстот, кои пристигнале во редакцијата, се гледа…
кодекс на новинари

Партискиот став мора јасно да се посочи

Текстот со наслов ,,СДСМ е вирусот кој треба Македонија да го победи”, демонстрира прекршување на членот 14 од Кодексот на новинарите.
комисија за заразни болести

Причина за разрешувањето на Зибери

Под маска на наводни професионални стандарди, Зибери е всушност казнет што соопшти како реално функционира Комисијата за заразни болести.

Албански платеници
Проверка на факти

Албанците не се платеници испратени во Украина

Наративи кои го претставуваат Албанецот како криминалец се појавуваат во медиумите кога има политичка криза во земјата или во случајов меѓународна криза како што е онаа на Русија со Украина и Западот. Во текстот што го рецензираме Албанците кои живеат во Украина се етикетирани како платеници кои …
Моќта на Русија
Проверка на факти

Со измислена изјава се велича моќта на Русија

Прашањата на меѓународната безбедност и воените теми имаат тенденција да привлечат голем интерес кај читателите, поради што често се случува одредени настани или изјави да бидат извадени од контекст и им се даваат сензационалистички бои. На овој начин, колку повеќе се кликнува на линкот, толку по…
Џонсон и Петровска
Проверка на факти

Џонсон во изјава за Нато не ја споменува Петровска ниту Македонија

Текстот што го анализираме, во насловот содржи невистини и е сензационалистички. Од една страна иронично се „исмејува“ подготвеноста на министерката за одбрана на Северна Македонија, Славјанка Петровска, да им помогне на НАТО сојузниците во евентуален руско-украински конфликт, а од друга страна, …
Гас
Проверка на факти

Македонската економија полека се престројува на гас

Минатата година се потрошени рекордни 420 милиони нормални кубни метригас. Во Македонија до 2024 година треба да се обезбедат капацитети за пристап до 5,5 милијарди кубни метри гас со интерконекцијата со Грција. Земјава треба да стане гасен јазол од каде гас ќе влечат Косово и Јужна Србија.
Со Вашата регистрација, неделно ќе добивате е-порака со најважните информации од регионот.


© 2008 - Сите права задржани. Поддржано од ТВМ ТелевизијА.
Back to Top